• +302111840405
  • Δευτέρα & Τετάρτη 09:30-17:00 | Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 09:30-21:00 | Σάββατο 09:30-15:30

Ποια είναι η καλύτερη άμμος για τη γάτα μου?

on March 18, 2022

Η άμμος υγιεινής για γάτες, αποτελεί το πιο χρήσιμο και αναγκαίο προϊόν μετά την τροφή τους. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γατών ανά τον κόσμο, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον ως προς την επιλογή της άμμου υγιεινής για τη γατούλα τους. Λόγω αυτής της ανάγκης, έχουν αναπτυχθεί πολλοί διαφορετικοί τύποι από άμμους υγιεινής για γάτες, έτσι ώστε να  ικανοποιούν πλήρως της ανάγκες κάθε γατο-γονιού ή ακόμα καλύτερα κάθε γάτας. Κάποια από τα βασικά είδη άμμου που χρησιμοποιούνται συχνότερα, θα δούμε παρακάτω.

 

 

 

Απλή Άμμος Γάτας: Άμμος από άργιλο με χοντρούς κόκκους συνήθως. Είναι σχεδιασμένη να απορροφά την υγρασία και να εξουδετερώνει τις οσμές. Αποτελεί την πιο απλή επιλογή για κάποιον ιδιοκτήτη γάτας, καθώς παρουσιάζει δυσκολία στον καθαρισμό των ακαθαρσιών κυρίως των ούρων, έχοντας ως συνέπεια να μην πετυχαίνει μεγάλη οικονομία. Συγκεκριμένα, όταν η άμμος λερωθεί, θα πρέπει να πετάξουμε όλη την άμμο από την λεκάνη της γάτας και να προσθέσουμε νέα καθαρή άμμο.

Μπετονίτης - Αυτοσυγκολλούμενη Άμμος Γάτας: Άμμος από άργιλο μπετονίτη, που έχει την ιδιότητα να δημιουργεί συμπαγή και σφιχτούς σβόλους (clumping) όταν θα απορροφήσει υγρασία (π.χ. ούρα). Αποτελεί την πιο συχνή επιλογή από τους περισσότερους ιδιοκτήτες γατών, καθώς λόγω της συγκόλλησης επιτρέπει την πιο εύκολη αφαίρεση των ακαθαρσιών. Επίσης, πετυχαίνει πολύ μεγάλη οικονομία, καθώς αφαιρούμε και πετάμε μόνο τους λερωμένους σβόλους και όχι ολόκληρη την άμμο από την αμμολεκάνη. Στη συνέχεια, απλά συμπληρώνουμε με νέα καθαρή άμμο. Τέλος, πολλοί μπετονίτες μπορεί να διαθέτουν κάποιο άρωμα ή ενεργό άνθρακα και έτσι παρέχουν υψηλό έλεγχο των δυσάρεστων οσμών.

Βρείτε τώρα αυτοσυγκολλούμενη (clumping) Άμμο για Γάτες από Μπετονίτη εδώ

Κρυσταλλική Άμμος Γάτας (Σιλικόνης): Αποτελείται από πυρίτιο, ένα υλικό εξαιρετικά απορροφητικό. Απορροφά άμεσα τα ούρα, είναι ελαφριά σαν υλικό και δεν προσκολλάται εύκολα στις πατούσες της γάτας. Δε δημιουργεί συγκόλληση και έτσι θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε ολόκληρη την ποσότητα στη λεκάνη μόλις η άμμος λερωθεί (συνήθως μόλις κιτρινίσει από τα ούρα ολόκληρη η ποσότητα της άμμου που υπάρχει στη λεκάνη).

Βρείτε τώρα Κρυσταλλική Άμμο Σιλικόνης για Γάτες εδώ

Οικολογική - Βιοδιασπώμενη Άμμος Γάτας: Η οικολογική άμμος μπορεί να αποτελείται από 100% φυτικά συστατικά όπως το Καλαμπόκι και το Κριθάρι. Επίσης, η άμμος από Tofu (Σόγια) αποτελεί την τελευταία καινοτομία στον τομέα των οικολογικών άμμων γάτας. Μία οικολογική άμμος γάτας έχει την ιδιότητα να δημιουργεί σβόλους (clumping), όπως ακριβώς και ο μπετονίτης. Λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά στον έλεγχο των οσμών, ενώ πετυχαίνει πολύ μεγάλη οικονομία καθώς μπορεί να διαρκέσει, κατά μέσο όρο για μία γάτα, αρκετές εβδομάδες. Είναι μη τοξική για τα ζώα και για τον άνθρωπο, ενώ είναι φιλική προς το περιβάλλον. Τέλος, είναι βιοδιασπώμενη: μπορεί δηλαδή η λερωμένη άμμος να απορριφθεί στην λεκάνη της τουαλέτας του σπιτιού μας, στην κομποστοποίηση ή ως λίπασμα στον κήπο μας. Οι οικολογικές άμμοι για γάτες κερδίζουν ολοένα και περισσότερους θαυμαστές.

Βρείτε τώρα Οικολογική-Βιοδιασπώμενη Άμμο για Γάτες εδώ

 

Ποιά όμως είναι η καλύτερη άμμος για τη γάτα μου?

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε πως δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας που να καθορίζει ξεκάθαρα ποια είναι η καλύτερη άμμος για γάτες. Αυτό συμβαίνει διότι κάθε τύπος άμμου διαθέτει διαφορετικά χαρακτηριστικά και κάθε γάτα ή ιδιοκτήτης γάτας έχει διαφορετικές ανάγκες. Ωστόσο, παραθέτουμε τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει μία άμμος για γάτες, ώστε να καλύπτει όσο καλύτερα γίνεται όλες τις απαιτήσεις:

 

  • Να είναι αρκετά απορροφητική.
  • Να είναι αυτοσυγκολλούμενη και να δημιουργεί σβόλους. Το χαρακτηριστικό αυτό μπορούμε να το βρούμε στην άμμο από μπετονίτη και στις οικολογικές άμμους.
  • Να μην λασπώνει. Ο τύπος της άμμου που μπορεί να λασπώνει είναι η απλή άμμος για γάτες και ο μπετονίτης. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, συνήθως η συγκεκριμένη άμμος είναι πιο χαμηλής ποιότητας. Ωστόσο, και μία άμμος καλύτερης ποιότητας μπορεί εξίσου να λασπώσει, όταν δεν ταιριάζει στις ανάγκες της συγκεκριμένης γάτας. Η οικολογική άμμος και η κρυσταλλική άμμος σιλικόνης, δε λασπώνουν, λόγω διαφορετικών υλικών από τα οποία παράγονται.
  • Να μην έχει σκόνη. Η μεγάλη ποσότητα σκόνης μπορεί να ενοχλήσει σε μεγάλο βαθμό κάποιες αλλεργικές γάτες όπως επίσης και τους ιδιοκτήτες τους. Τη σκόνη τη συναντούμε συνήθως στην απλή άμμο γάτας και στον μπετονίτη. Οι ιδιοκτήτες που χρησιμοποιούν αυτούς τους τύπους, καλό θα ήταν να επιλέγουν άμμους με χαμηλή περιεκτικότητα σκόνης (low dust). H άμμος σιλικόνης διαθέτει μικρότερη περιεκτικότητα σε σκόνη, ενώ η οικολογική άμμος διαθέτει ελάχιστη έως μηδαμινή σκόνη.
  • Να δεσμεύει τις δυσάρεστες οσμές σε ικανοποιητικό βαθμό. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με τη χρήση κάποιου αρώματος (αρωματική άμμος γάτας), είτε με την τεχνολογία ενεργού άνθρακα. Επίσης, ικανοποιητικός έλεγχος των οσμών γίνεται και μέσω των φυτικών συστατικών στις οικολογικές άμμους γάτας.
  • Να μην κολλάει στις πατούσες της γάτας ώστε να μην μεταφέρεται στο χώρο.
  • Να είναι εύκολη στη χρήση από τον ιδιοκτήτη.
  • Να πετυχαίνει μεγάλη οικονομία.

Δείτε τώρα τη νέα μας Οικολογική-Βιοδιασπώμενη Άμμο Γάτας από κριθάρι, εδώ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ