• +302111840405
  • Δευτέρα & Τετάρτη 09:30-17:00 | Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 09:30-21:00 | Σάββατο 09:30-15:30

Καλλωπισμός σκύλου

on June 25, 2019
Ο καλλωπισμός είναι μία βασική ανάγκη η οποία είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία του τετράποδου φίλου μας. Θα πρέπει λοιπόν να μάθουμε στον σκύλο μας από τη νεαρή του ηλικία τον καλλωπισμό, έτσι ώστε να εξοικειωθεί και να μην αποτελεί γι΄αυτόν μεγαλώνοντας μια δύσκολη και τρομακτική διαδικασία.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω κάποια βασικά σημεία του καλλωπισμού:
ΧΤΕΝΙΣΜΑ-ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ
Είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια του καλλωπισμού και το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε για να διατηρείται το τρίχωμα του σκύλου μας σε καλή κατάσταση.
Με ένα συχνό ακόμα και καθημερινό χτένισμα, αποφεύγουμε τη δημιουργία κόμπων, (ειδικά σε ράτσες όπως Maltez, Yorkshire terrier κλπ.), οι οποίοι δεν αφήνουν το δέρμα να «αναπνεύσει» και υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό του δέρματος και τη δημιουργία δερματικών παθήσεων.
Επίσης, με το καθημερινό χτένισμα του σκύλου μας αφαιρείται η «νεκρή τρίχα», μειώνοντας την τριχόπτωση σε μεγάλο βαθμό, ειδικά τις εποχές που ο σκύλος μας αλλάζει τρίχωμα, όπως το καλοκαίρι που είναι πιο έντονο το πρόβλημα.

 
ΜΠΑΝΙΟ

Το μπάνιο του σκύλου καλό είναι να γίνεται μια φορά το μήνα. Αν το μπάνιο γίνεται πολύ συχνά υπάρχει κίνδυνος καταστροφής του pH του δέρματος με αποτέλεσμα ερεθισμούς, πυτιριάσεις κ.ά. Υπάρχουν βέβαια πλέον εξειδικευμένα σαμπουάν καλής ποιότητας, που μας επιτρέπουν τη συχνή χρήση σε εβδομαδιαία, ακόμα και σε καθημερινή βάση! Χρησιμοποιούμε μόνο σαμπουάν για σκύλους καλής ποιότητας και ποτέ ανθρώπινο.

Το νερό που θα κάνουμε μπάνιο το σκύλο μας θα πρέπει να είναι ζεστό. Και αυτό γιατί ο σκύλος έχει 38 με 39 °C φυσιολογική θερμοκρασία. Επομένως το χλιαρό νερό για εμάς για τον τετράποδο φίλο μας θα είναι κρύο.

Το στέγνωμα θα πρέπει να είναι πολύ σχολαστικό ώστε να στεγνώσει πολύ καλά ο σκύλος. Αν μείνει υγρασία επάνω στο τρίχωμα, ο σκύλος θα μας μυρίζει μετά άσχημα, ενώ υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων και μυκήτων.

Για συχνή χρήση προτείνουμε να χρησιμοποιούνται εξειδικευμένα σαμπουάν  PQP  και TOP DOG.

ΚΟΥΡΕΜΑ

Το κούρεμα του σκύλου θα πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό, τους groomers. Οι groomers θα μας καθοδηγήσουν για το πώς πρέπει να κουρευτεί ο σκύλος μας ανάλογα με τη φυλή του.

Υπάρχουν ράτσες σκύλων που δεν κουρεύονται γιατί θα καταστραφεί το τρίχωμα τους και μπορεί να αποκτήσουν δερματικά προβλήματα. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται το ξύρισμα, ειδικά το καλοκαίρι, γιατί μπορεί να προκληθεί ερεθισμός στο δέρμα του ζώου, ενώ το τρίχωμα αποτελεί την προστασία του σκύλου από τα καιρικά φαινόμενα ζέστη, κρύο, ηλιακή ακτινοβολία, καθώς επίσης και από τα εξωπαράσιτα.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ